1.jpg, 1,0MB

Zlaté jablko / O centru / Salon filmových klapek a výstava filmových kostýmů

Salon filmových klapek a výstava filmových kostýmů

Unikátní umělecká díla od předních českých výtvarníků ztvárněná na filmové klapce budou po roce znovu k vidění v prodejní galerii obchodního a zábavního centra Zlaté jablko Galerie Bohéma od už od úterý 14. května 2019. Filmovou atmosféru dokreslí i vzácné kostýmy z Barrandov Studia. Obě expozice budou předzvěstí nadcházejícího 59. Zlín Film Festivalu, který startuje již 24. května.

Letošní kolekce Salonu čítá 123 originálních děl. „Mezi výtvarníky, kteří filmovou klapku povýšili na umělecké dílo, nechybí ani letos taková jména, jako je Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Jiří Slíva, Kateřina Miler a další významní výtvarníci,“ uvádí předseda správní rady Nadačního fondu ZLÍNTALENT Čestmír Vančura. Mezi pravidelnými přispěvateli do Salonu filmových klapek jsou opět také Ivan Baborák a zlínští výtvarníci František Květoň a Miroslav Göttlich. „Všichni tři autoři přispívají svou klapkou pravidelně a ještě žádný ročník nevynechali,“ dodává Čestmír Vančura.

Salon filmových klapek je letos již po 22. součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu. Svoji pouť po České republice odstartoval 12. března v Praze, odkud putoval do Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna aby nyní dorazil do Zlína. Ve Zlatém jablku budou klapky vystaveny od 14. do 22. května a následně se přesunou do Kongresového centra Zlín, kde se poslední festivalovou neděli uskuteční jejich tradiční aukce.

Kromě filmových klapek si návštěvníci zlínského Zlatého jablka budou moci prohlédnout od 14. května i unikátní kolekci filmových šatů a kostýmů ze známých českých filmů a pohádek, které pochází z unikátních sbírek kostýmů a rekvizit Barrandov Studia – jedněch z nejstarších, největších a nejvyhledávanějších filmových studií v Evropě. „Na výstavě nebudou chybět například kostýmy z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci, z filmu Dívka na koštěti, seriálu Návštěvníci nebo oblíbeného českého filmu Zítra vstanu a opařím se čajem,“ uvádí ředitel obchodního centra Jiří Kratochvíl a dodává: „Velkým lákadlem pak bude sbírka kostýmů z filmu Tři veteráni, která patří do Národního kulturního dědictví ČR.“

Kostýmní expozice Z pohádky do pohádky aneb cestování napříč filmem ve zlínském Zlatém jablku potrvá až do 1. června 2019.

Další informace o Salonu filmových klapek

Novinkou letošního ročníku jsou samostatné webové stránky Salonu www.salonfilmovychklapek.cz. Obsahují kompletní galerie klapek za všechny ročníky včetně profilů jednotlivých výtvarníků i filmových projektů, které Nadační fond FILMTALENT Zlín podpořil z výtěžku aukce.

Výtěžek z dražby klapek bude stejně jako v přechozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. V úterý 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty (výstavy, dokumentární, hrané a animované filmy), mezi které se výtěžek aukce rozdělí.

Za dosavadních 21 ročníků existence Salonu filmových klapek vzniklo přesně 2369 klapek, které byly vydraženy za celkem 32 934 600 korun. Historii této unikátní výstavy mapuje také unikátní publikace „20 Salon filmových klapek 1998 – 2017 Zlín, která vyšla v roce 2017 a podrobně představuje jednotlivé ročníky, zahrnuje kompletní přehled všech vytvořených klapek, komentáře výtvarníků i úspěšných dražitelů klapek a představuje také více než 350 projektů, které byly celkovou částkou přes 30 milionů korun z dražeb těchto uměleckých děl podpořeny.

Více informací na www.salonfilmovychklapek.cz

KLAPKA TOUR 2019 ve Zlíně
Zlín, OZC Zlaté jablko / 14. 5. – 22. 5.
Zlín, Kongresové centrum / 23. 5. – 26. 5.
Veřejná aukce: Zlín, Kongresové centrum / 26. 5., 13 hodin
Pitching: Zlín, Kongresové centrum  28. 5.

 

Komentáře

Přidat komentář



načítám ...
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace