1.jpg, 1,0MB

Zlaté jablko / O centru / FILMOVÉ VÝSTAVY VE ZLATÉM JABLKU ZVOU NA ZLÍN FILM FESTIVAL

FILMOVÉ VÝSTAVY VE ZLATÉM JABLKU ZVOU NA ZLÍN FILM FESTIVAL

63. ročník Zlín Film Festivalu se rychle blíží. Jeho první předzvěstí jsou výstavy, které od 17. května hostí obchodní centrum Zlaté jablko. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout celou kolekci 126 umělecky ztvárněných klapek od předních českých výtvarníků, výstavu fotografií vzpomínající na režiséra Jiřího Menzela nebo si připomenout animovanou tvorbu, která vznikla v ateliérech na Kudlově. Nebudou chybět ani oblíbení kutilové Pat a Mat nebo scény z filmů.

Obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko patří mezi místa, která jsou s programem Zlín Film Festivalu neodmyslitelně spojená. Kromě filmových projekcí, které se odehrávají ve zdejším multikině, se zde mohou každý den konání festivalu návštěvníci setkávat s filmovými hvězdami při autogramiádách i při dalších akcích.

Festivalovou atmosféru je ale možné si ve Zlatém jablku užít i dříve. Od 17. května zde budou k vidění tři výstavy s filmovou tematikou. „Velkou pozornost každý rok budí výstava Salonu filmových klapek,“ připomíná tradiční přehlídku originálních výtvarných děl ředitel Zlatého jablka Jiří Kratochvíl. Obyčejné dřevěné klapky opět povýšili na umělecká díla takoví autoři jako Kateřina Miler, Kristian Kodet, Michal Škapa nebo Josef Velčovský.

Každoročně se mezi výtvarníky objevují i nová jména. Letos se tak poprvé do tvorby klapek zapojila například animátorka a ilustrátorka Eliška Podzimková nebo tři zlínští rodáci – malířka Athena Aks, sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková a Vlastimil Elšík. Klapky budou ve Zlatém jablku k vidění do 29. května. Poté se přesunou do Kongresového centra, kde se 4. června uskuteční jejich dražba. Z výtěžku jsou pak tradičně podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců.

Druhá výstava dá formou fotografií vzpomenout na režiséra, scenáristu, herce a pedagoga Jiřího Menzela, který by letos oslavil 85. narozeniny. Jiří Menzel byl pravidelným návštěvníkem zlínského filmového festivalu a rád se na něj vracel.

Věhlasnou zlínskou animovanou tvorbu představí třetí výstava „Střípky z kudlovských animací“, vždyť animovaná tvorba je jedním z hlavních témat letošního festivalu. V ateliérech na Kudlově vznikla a vzniká řada animovaných filmů. Návštěvníci si mohou připomenout třeba scénu z filmu Král Lávra od Karla Zemana, vyfotit se s postavičkami nešikovných kutilů Pata a Mata, prohlédnout si projektor, se kterým pracovala legendární tvůrkyně Hermína Týrlová, i další artefakty z filmů, které byly vytvořeny ve Zlíně.

Tyto výstavy budou ve Zlatém jablku k vidění až do posledního dne festivalu, do středy 7. června.

Komentáře

Přidat komentář



načítám ...
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace